Sikkerhet i Linux

En ny hverdag for Linux brukeren.

Et av hovedargumentene for å gå over fra Windows til Linux har vært at virus og trojaner har vært et fremmedord. Mye av grunnen til at Linux har gått fri fra denne type angrep er ikke nødvendigvis at Linux er så mye sikrere enn Windows. Grunnen er nok heller det at Linux har vært en liten plattform i den store sammenhengen, og cyber-kriminelle har ikke sett innsatsen som lukrativ nok.

Men nå som Linux stadig spiser større og større markedsandeler, så er sikkerhet i Linux absolutt et tema som bør bli tatt på alvor.
DinSide.no meldte tidligere i høst at trojanen «Hand of thief» er oppdaget flere steder på nettet. Dette er en trojan som er utviklet i Russland og har som hensikt å overvåke og stjele pålogging detaljene til nettbanken din. «Hand of thief» sperrer i tilleg netttilgangen til sider som leverer antivirus programvare.

Det skal nevnes at kilder sier at brukeren aktivt må installere trojanen selv, så muligheten for å bli infisert er for tiden ikke så stor.

Hvordan sikre seg?

Det er kanskje på tide å begynne å sikre seg mot angrep på nettet, også for Linux brukeren. Det finnes i dag flere antivirus programmer tilgjengelig for Linux. Her har du noen av våre favoritter:

ClamAV er et openSource, og kanskje det mest kjente Linux antivirus programmet.

Avast er et kjent navn for Windows brukeren, og finnes også for Linux. Avast har en enkel GUI som Linux brukeren vil føle seg kjent med.

AVG er på lik linje med Avast et kjent navn for Windows brukeren. De som er vant med AVG fra Windows vil kanskje bli litt skuffet. Her er det ikke noe GUI, og all interaksjon skjer gjennom terminal-vinduet.